Tapahtuu PenkkiSportin Facebook-sivulla

keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Missä ja miten minä haluan istua? Ajatuksia Turun palloiluhallista.

Kun tässä blogin kirjoittelussa on päästy jo hyvään vauhtiin eikä juuri nyt ole isoja tapahtumia tiedossa, niin nyt lienee sopiva hetki antaa ajatuksen lentää Turun seutua jo pitkään puhuttaneesta palloiluhallista - tai oikeammin sen puutteesta.


Turun sisäpalloilufasiliteetit ovat hävettävän olemattomat. Onkohan missään Suomen suurkaupungissa yhtä surkea tilanne? Hallia on kyllä suunniteltu kuin Iisakinkirkkoa, mutta valmista ei ole tullut edes suunnitelmien osalta. Jos halli joskus pystyyn saadaan, niin toivon sen pohjaratkaisun tukevan sitä, että siellä voidaan järjestää isojakin tapahtumia. Uskon että turkulaiset urheilun ystävät löytävät hallille sankoin joukoin, jos puitteet olisivat kunnossa ja helposti saavutettavissa. Toivon ettei suunnittelutyylistä huolimatta hallin tunnelma tulisi olemaan kuin Iisakinkirkossa.


Hallin paikaksi on kaavailtu ainakin VR:n vanhoja konepajoja, maanalaisia luolia Louhessa, HK Areenan seutua Artukaisissa sakä Kupittaata. Näistä viimeinen saa minun varauksettoman suositteluni. Hyvät kulkuyhteydet ja sijainti aivan kaupungin keskustassa olisivat otollisia lähtökohtia sisäpalloilukulttuurin kasvattamiseen Turussa. Jos jostain syystä kävisi niin, että minulle annettaisiin valta tehdä palloiluhallia koskeva ratkaisu, niin tekisin Kupittaan "Monitoimi"hallista vain ja ainoastaan sisäpalloiluhallin, siirtäisin TuTon ja kumppanit pelaamaan HK Areenalle ja rakentaisin sen viereen yhden tai kaksi pienempää harjoitushallia. Veikkaanpa että tämä ratkaisu olisi jopa halvimmasta päästä esillä olleista.


Kehuin taannoisessa blogikirjoituksessani Vantaan Energia Areenaa. Toivonkin Turun hallin suunnittelijoiden vierailevan Vantaan sisäpalloilupyhätössä, joka on mm. Suomen koripallomaajoukkueen pääasiallinen kotihalli. Hyvien hallien benchmarkkauksen lisäksi toivon suunnittelijoiden kuuntelevan hallin käyttäjiä - sekä seuroja että katsojia. Pelkille harrasteporukoille tarkoitettua hallia ei tänä päivänä kannata rakentaa, sillä Turun seudulla olisi todella tarve kansainväliset mitat täyttävälle sisäpalloiluhallille, jonne voitaisiin tuoda myös monen eri lajin maaotteluita. Turun uuden hallin lisäksi ainakin Raision Kerttulan hallia ollaan ilmeisesti jollain aikataululla kunnostamassa. Sinne rakennetaan kamppailu- ja voimailutiloja. Kaino pyyntöni sinne suuntaan onkin, että tehdäänhän nämäkin ratkaisut myös yleisöä ajatellen? Sijoitetaan nämä uudet tilat niin, että niiden yhteyteen (esim. niiden päälle) saadaan halliin uusia katsomo- tai ravintolatiloja. Monesti tuntuu että halleja suunnittelevat arkkitehdit istuvat vain toimistoissaan, jos eivät ole golfia pelaamassa. Asiakkaiden toiveiden kuulemiselle ei lasketa juuri minkäänlaista arvoa.


Samaan aikaan kun urheiluväki odottaa edelleen Iisakinkirkkonsa valmistumista, vaati Turun filharmonisen orkesterin ylikapellimestari ja taiteellinen johtaja Leif Segerstam musiikkitaloa Turkulaisen sivuilla nopeasti Hämähäkkitontille. Ensisilmäyksellä meinasi verenpaineeni jo nousta, kunnes luin juttua eteenpäin. Vaikka en itse tuon tyylistä kulttuuria juuri kulutakaan, niin Segerstamin perustelut olivat järkevät. Hänen mukaansa Turku voisi olla mielenkiintoinen kansainvälinen matkailukohde idän ja lännen välissä. Jutun lopussa hän kaipaa projektia rahoittamaan turkulaisia miljonäärimesenaatteja, joita olisi mukava nähdä myös palloiluhallin taustajoukoissa. Penkkisporttaaja antaakin kannatuksensa näille molemmille projekteille, kunhan musiikkitaloa ei tehdä julkisilla varoilla ennen palloiluhallia. :)



"Ei kukaan minnekään Artukaisiin lähde." - Matti Salminen 2011


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti