Tapahtuu PenkkiSportin Facebook-sivulla

perjantai 13. heinäkuuta 2012

Lacrossen U19 MM-kisat käynnistyivät Turussa


Turussa käynnistyi torstaina lacrossen, eli haavipallon, nuorten poikien MM-kisat. Kun tavalliselle kaduntallaajalle sanoo lajiksi lacrossen tai haavipallon, on lopputuloksena yleensä vain auki oleva haavi. Nyt urheilun ystävillä onkin oiva tilaisuus tutustua täysin uuteen lajiin. Itselläni ei ole lacrossesta juurikaan mitään ennakkotietoa. Jossain jenkkileffassa tai -sarjassa oli joskus joku yliopiston tyttöjen suosikki, joka pelasi kyseistä lajia, mutta siihen minun tietämykseni melkein päättyykin.


Yllä olevan videon katsomisen jälkeen oli pakko suunnata Wikipedian ihmeelliseen maailmaan, jotta sain vähän käsitystä tästä mystisestä lajista. Hyvin paljon tiivistäen voisi todeta, että lajissa heitellään haavilla palloa ja tavoitteena on saada se vastustajan maaliin. Taklaaminen on sallittua edestä ja sivusta päin. Käykäähän tutustumassa lajiin sekä Wikipediassa että Turun kisoissa. Nippelitiedon janoisille tiedoksi, että lacrosse on ollut mukana Olympialaisissakin - kaksi kertaa virallisena lajina ja kolmesti näytöslajina.

En ehtinyt tänään vielä katsomaan, kun Suomi hävisi kisojen avausottelussa Tshekille lukemin 7-10, mutta avajaiset sentään näin osittain. Yläkentälle oli saapunut kisoja avaamaan kohtuullisen mukavasti väkeä. Yleisön ja pelaajien lisäksi paikalla oli mm. soittokunta ja Pizza-Pertti ruokkimassa kansaa. Avajaispuheissa Turun kaupungin puolesta kisaväen Turkuun tervetulleeksi toivottanut liikuntalautakunnan puheenjohtaja Saara-Sofia Sutela totesi mm. ”Turku on Suomen johtava urheilukaupunki”, jonka jälkeen kuulin mielestäni muutaman epäuskoisen hörähdyksen katsomosta. Ilmeisesti siis urheiluväkeä oli saapunut paikalle Turun ulkopuoleltakin. Itsekin mietin tässä vaiheessa, että ehkä johtava urheilukaupunki on kuitenkin joku sellainen, jossa esimerkiksi kunnollinen palloiluhalli. No, kiitos- ja tervetulotoivotuspuheet ovat aina vain puheita.

Näiden käynnistyneiden MM-kisojen mielenkiintoisin joukkue ei suinkaan ole kaikki aiemmat nuorten MM-kisat voittanut USA, eikä isäntämaa Suomi, eikä Euroopan kovin maa Englanti, eikä kaukainen Korea, vaan Irokeesi. Aivan, se punkkareiden suosima hiustyyli, joka on myös yksi turnaukseen osallistuvista maajoukkueista. Irokeesien maajoukkueen muodostavat kuuden Pohjois-Amerikan intiaaniheimon jäsenet. Ennen heidän pelireissun varmistumista oli käytävä pitkät paperisodat ja reissu olikin katketa välilaskulla Sveitsissä, kun viime hetkillä Suomen ulkoministeriöltä saadut poikkeusviisumit herättivät paikallisten tullimiesten epäilyt. Vaikka tullimiehet ovat tarkkoja kuin sveitsiläiset kellot, niin lopulta Irokeesit pääsivät jatkamaan matkaansa kahdeksan tunnin selvittelyn jälkeen.

Tämän mielenkiintoisen turnauksen otteluohjelma, livevideot ja kaikki muukin tärkeä informaatio löytyy kisasivuilta ja Facebook-sivulta. Jos olette epäileväisiä uutta lajia kohtaa, niin käykäähän nyt edes katsastamassa ihan aidot inkkarit, joita näkee näin mittavana ryhmänä harvoin Suomessa.

3 kommenttia:

  1. Menovinkki Nådeen: Unikeon tenniskisat: http://www.netti.fi/~itkhalli/UniNetti12/draws.html A3-luokassa pari junnuhuippua ja naisten SM-tason pelaaja ja C:ssä toki fantastisia veivaajia;)

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä. Onpa huonot sivut tuolla turnauksella, sekä visuaalisesti että informatiivisesti. Ja hämäävää että Unikeon tennisturnaus ei ole Unikeonpäivän yhteydessä. Tämä tuleva viikonloppu on erittäin haastava, mutta täytyy katsoa josko paikalla ehtisi käymään. Heitäppä vielä vinkkejä keitä junnuhuippuja, yms. kannattaa seurata!

    VastaaPoista
  3. Itse menisin katsomaan miten 14-vuotiaana SM:n voittanut Heini Salonen pärjää massalla karjuja vastaan. Yleensä hyökkäävä tyttötennis ei toimi pidemmän päälle ulkona. Paikallisten lupausten Johansen ja Antonen kehitys kiinnostaa myös.

    VastaaPoista