Tapahtuu PenkkiSportin Facebook-sivulla

perjantai 6. heinäkuuta 2012

Juuso Wahlstenin elämänkertateoksen arvostelu ja Eurofutiksen startti


Tänään alkoi jalkapallon Eurooppa-liigan karsinnat. Suomalaisista tulessa olivat JJK, KuPS ja MyPa. JJK ja KuPS voittivat omat kotiottelunsa ja MyPa pelasi vieraissa maalittoman tasapelin. Ihan ok aloitus siis suomalaisilta. FC Interin tuleva vastustaja hollantilainen Twente joutui karsimaan jo kierrosta Interiä aiemmin ja voitti UE Santa Coloman vakuuttavasti 6-0. Todellinen huippujoukkue siis menee tuosta parista jatkoon ja tulee vähän ajan päästä Turkuun vierailulle!

Interillä on Turussa mielenkiintoisia vieraita toki jo tuota ennen, sillä esimerkiksi tulevana lauantaina Veritas Stadionille saapuu Suomen Rosenborg, eli HJK. Mestarikandidaateiksi nimitetyt HJK ja Inter ovat kokeneet yllättäviä pistemenetyksiä viime kierroksilla. Nyt on edessä todellinen kuuden pisteen ottelu, sillä HJK:n kaula Interiin ei saisi kasvaa enempää. Facebookin mukaan ruuhka Interin sairastuvalla on helpottamassa, joten sieltä saattaa olla tulossa apuja. Toivotaan että kelit suosivat lauantaina ja kaikki paitsi Ruisrockissa olevat saapuvat paikanpäälle huippuottelua katsomaan.


Kirja-arvostelu:   Juuso – aikaansa edellä (Juhani Wahlsten, Kalle Kaskinen)

Urheiluun liittyviä leffoja ja tv-dokumentteja on tullut jo arvosteltua, joten luonteva laajentamissuunta tällä saralla lienee urheiluun liittyvä kirjallisuus. Sain viime syksynä lähes uunituoreen elämänkertakirjan lahjaksi omistuskirjoituksen kera Juhani Wahlstenilta. En ole elämänkertakirjojen suurkuluttaja, mutta kirjoitan silti tästä teoksesta minun näköiseni kirja-arvion. Toivon että kaikki urheilun ystävät kuitenkin hankkivat teoksen omiin käsiinsä ja muodostavat oman mielipiteensä noin 200-sivuisesta urheiluopuksesta. Kirjan voi ostaa esimerkiksi täältä.

Kirja kertoo Juhani "Juuso" Wahlstenin elämäntarinan lähtien liikkeell aina isovanhemmista alkaen ja päätyen elämään eläkeiässä mm. yksinäisen kodin ja vaimon hoitokodin välillä. Minä olen sen ikäryhmän edustaja, että minulle Juuso on ollut aiemmin tuttu oikeastaan enemmän poikiensa Samin ja Jalin toimesta, kuin omien ansioidensa. Pojat olivat liigakiekkoilijoita siihen aikaan kun minulla oli tapana kuluttaa TPS:n kausikirjat puhki jo ennen liigan joulutaukoa. Toki Juusostakin tiesin että melko menestyksekäs pelaaja- ja valmentajaura oli miehellä takanaan - eihän pelipaita roikkuisi muuten HK Areenan katossa. En viitsi edes yrittää luetella mihin kaikkeen Juuso on positiivisessa mielessä sotkeutunut elämänsä aikana, mutta mainittakoon että hän on mm. entinen maajoukkuekiekkoilija, nuorten maajoukkueen ja TPS:n päävalmentaja, FC Barcelonan valmentaja ja espanjalaisen sekä turkkilaisen jääkiekon pioneeri, monien kongressien, leirien ja tempauksien järjestäjä, ringeten isä Suomessa, jne.

Kirja antoi minulle aivan uudenlaisen kuvan Juusosta. Pidin kirjaa kokonaisuudessaan mukavana luettavana ja tarinaa mielenkiintoisena. Välillä sisällön poukkoilu asetti vähän haastetta lukemiseen ja siihen piti keskittyä ihan tosissaan, jotta ei pudonnut kärryiltä tai sekoittanut puuroja ja vellejä keskenään. Värikkään ja vaiherikkaan tarinan kertominen johdonmukaisesti ilman poukkoilua on kyllä kieltämättä vaikeaa. Minun makuuni kirjassa nostettiin välillä myös turhan paljon yksittäisiä ihmisiä esiin. Juuson muistelmien kannalta se lienee hyvä asia, mutta kirjan ja tarinan ymmärtämisen kannalta esiin nostettiin paljon tarpeettomiakin henkilöitä.

Törmäsin Torontossa IIHF:n Hall of Famessa
nimekkääseen porukkaan päässeeseen Juusoon
”Juuso” on tehnyt todella pitkän ja kansainvälisen uran jääurheilun parissa ja on hänen tarinansa on ollut kansien väliin panemisen arvoinen. Hän on päässyt näkemään lähes kaiken mahdollisen kiekkomaailmassa. Monesti sattuma johdattaa ihmisiä erilaisiin mielenkiintoisiin projekteihin ja haasteisiin, mutta sanoisin että tämän kirjan luettuani uskon että Juuson kohdalla kyse on ollut sattumaa enemmän omasta tahdosta ja intohimosta.

Yksi asia minua jäi harmittamaan kirjan luettuani. En aio kuitenkaan kertoa mikä se on, vaan kehotan kaikkia hankkimaan kirjan käsiinsä ja lukemaan itse. Sen verran voin vinkata, että se asia liittyy NHL:ään.

Lahjakirjan omistuskirjoituksesta olen
ylpeä: "..suomalaisen palloilukulttuurin
kehittäjälle. ystävyydellä Juuso"

Suosittelen kirjan lukemista kaikille urheiluihmisille - ei pelkästään kiekkoihmisille. Minä annan tämän opuksen seuraavaksi lainaksi isälleni, jolla on pohjatiedot Juusosta tyystin eri tasolla kuin minulla. Hän tietää Juuson jo Kupittaan ulkojäiltä, mutta uskon kirjan tarjoavan roppakaupalla yllätyksiä hänellekin.


Lainaus Juusolta: 

”Menestyshullun Suomen muuttaminen urheiluhulluksi tai Suomen muuttaminen maailman liikkuvammaksi urheilukansaksi on yhtä vaikeaa kuin itse kullekin on ajattelutapojen ja tottumusten muuttaminen.

Tuo muutos pitää tapahtua jokaisen menestyshullun suomalaisen ajatuksissa, sydämissä ja arvoissa. Ero näkyy tappion hetkellä. Urheiluhullu tulee myös hävinneen joukkueen pukukoppiin.

Nouseeko syyttävä sormi, lyödäänkö lyötyä? Jätetäänkö kaveri, joka kuitenkin on yrittänyt ja parhaansa tehnyt?  Rohkaistaanko ja innostetaan urheilijaa löytämään fyysiset ja henkiset voimavaransa? Vaikka nyt puhutaan urheilusta, sama koskee myös työtä, opiskelua ja keskinäistä kanssakäymistä.” 

– Juhani ”Juuso” Wahlsten

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti