Tapahtuu PenkkiSportin Facebook-sivulla

maanantai 6. elokuuta 2012

Jo ilta tullut on, urut soi, kylä nukkuu


Turun seudulla julkaistavassa Aamuset-ilmaisjakelulehdessä oli keskiviikkona 25.7. pääkirjoituksena päätoimittaja Lasse Virtasen kirjoitus ”Paavo Nurmi on brändi”. Voitte lukea tuon kirjoituksen kokonaisuudessan tämän jutun lopusta (kuva aukeaa klikkaamalla isompana), mutta lyhyesti referoiden siinä ihmeteltiin miksi Turku ei osaa hyödyntää Paavon Nurmea parhaalla mahdollisella tavalla – eikä minusta kyllä muutkaan suomalaiset kaupungit omia entisiä tähtiään.

Olisikohan oikeanlaisen urheilukulttuurin puutteella osuutta tähän asiaan? Vai onko kyse vain suomalaisesta vaatimattomuudesta? Oli syy mikä tahansa, niin Virtasen kirjoitusta kannattaisi kyllä vakavissaan miettiä sekä MEK:ssa että kaupunkien matkailu- ja markkinointiorganisaatioissa. Urheilijoiden käyttäminen esim. kaupunkimarkkinoinnissa tarjoisi heillekin mielenkiintoisia uusia haasteita urheilemisen jälkeen.

Kuva: www.stara.fi
Minä olen useasti vaahdonnut omissa pienissä piireissäni suomalaisesta urheilukulttuurista – tai oikeastaan sen puuttumisesta. Meillä on kyllä kova menestyksen ihannoinnin kulttuuri, joka nousi jälleen konkreettisimmin esiin mm. jääkiekon MM-kullan yhteydessä. On tietysti hienoa kun pieni Suomi saavuttaa arvokisamitaleita, mutta moniko torilla kultaa juhlineista mahtaa käydä säännöllisesti seuraamassa kotimaista kiekkoliigaa? Paikallisemmissa ja pienemmissä ympyröissä olen havainnut saman ilmiön Turussa, kun TPS on voittanut kiekkokultaa, Inter Veikkausliigan ja TPS futiksen Suomen Cupin.

Voiton hetkellä selkään taputtelijoita ja juhlijoita riittää, mutta entä sitten kun mainetta ja mammonaa ei enää tulekaan? Positiivisia poikkeuksiakin tietysti löytyy, mutta aika monet uransa päättäneet suuretkin tähdet joko unohdetaan kokonaan tai jopa hukutetaan negatiivisen julkisuuden ja keltaisen lehdistön oravanpyörään. Suomessa raha on tietysti tiukassa jopa aktiiviurheilijoilla, joten ymmärrän että sitä ei ole helposti saatavissa uransa päättäneillekään. Mutta silti heidän urheilu-uran jälkeistä uran rakennusta sekä arvostuksen säilymisen tukemista voisi erinäisin toimin varmasti avittaa. Esimerkiksi Japanissa urheilijat ovat huippu-uransa jälkeen käsittääkseni erittäin arvostettuja. Monille japanilaisille urheilijoille on tarjottu ”työpaikka” jo uran aikana, josta ei tarvitse luopua uran loppumisen myötä.

Tässä tuo Virtasen ajatuksia herättävä kirjoitus kokonaisuudessaan:

2 kommenttia:

  1. Asiallista puhetta. En tiedä tarvitseeko uransa lopettaneet huippu-urheilijat välttämättä taloudellista tukea uransa jälkeen jatkaakseen tavisten yhteiskunnassa, mutta he tarvitsevat paljon henkistä tukea, luottamusta, suhteita ja näytönpaikkoja. Urheilijoilla on kuitenkin sellainen asenne, jota ei ihan jokaiselta kaduntallaajalta löydy. Tuo asenne kun saadaan vaan kanavoitua johonkin muuhun urheilun jälkeen, niin hyvä tulee. Tähän tarvitaan juuri noita edellä mainitsemiani asioita. Tietenkään kaikki ei sovi kaikille ja on tärkeä muistaa, että urheilijat ovat tottuneet saamaan palautteen omasta kyvykkyydestään vähintään kerran vuodessa, palloilulajeissa jopa viikoittain. Normaalissa työssä palautetta saa harvemmin ja sitä urheilijoiden on vaikea ymmärtää. Toinen tärkeä asia on joukkueurheilijoiden huomioiminen työyhteisössä. Joukkueurheilijat ovat sielultaan joukkueurheilijoita. :) Heille merkitsee erittäin paljon se tiimi/yhteisö, jossa toimivat. Yksilöurheilijoilla on varmasti erilailla.

    Isoja ja joskus jopa vaikeita asioita. Vaatii paljon ymmärrystä, jopa kompromisseja, hyväksyntää ja omien rajojen rikkomista. Mutta näitä asioita tasoittamassa haluaa ainakin olla esimerkiksi Lentopalloilijoiden pelaajayhdistys. Niin varmasti myös muiden lajien urheilija- ja pelaajayhdistykset.

    VastaaPoista
  2. TS:n nettiversio uutisoi 15.1.2013, että Turkuun on perustettu PN Turku Oy, jonka tarkoituksena on Paavo Nurmen urheilu- ja kulttuuriperinnön vahvistaminen.

    http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/437954/Uusi+yritys+Paavo+Nurmen+perinnon+vaalimiseksi#.UPVXB93KYOA.twitter

    VastaaPoista