Tapahtuu PenkkiSportin Facebook-sivulla

torstai 28. kesäkuuta 2012

Täyslaidallinen pesistä ja Pelipäivä-dokumenttiarvostelu


Kansallispeliksikin ristitty pesäpallo on ollut lähiaikoina lähellä sydäntäni. Erityisesti tämä viikko on ollut yhtä pesäpalloa, vaikka mukaan mahtuu myös pari Veikkausliigaottelua. Tällä viikolla on tullut jo katsottua pesäpallodokumentti ja Superpesistä livenä paikanpäällä sekä oltua itse mailan varressa. Ilmoittauduimme nimittäin kaveriporukkamme kanssa mukaan Turun seudulla pelattavaan harrastesarjaan, eli Äijäliigaan. Täytyy todeta että paluu pesiskentälle sitten yläasteaikojen on ollut mukavaa.

Olen jo monta vuotta suunnitellut meneväni katsomaan Superpesistä, mutta vuoteen 2012 asti piti odottaa suunnitelman toteutumista. Kyseessä oli tietysti naisten Superpesis, koska miesten Superpesistä ei ole Turun seudulla tarjolla. Näkemääni lähes jumbotaisteluun Turku-Pesis sai vieraakseen pesislegenda Jarkko Kokon luotsaaman Kempeleen Kirin, joka juhli pelipäivänä seuran 97. vuosipäivää. Turkulaiset olivat kuitenkin tylyjä emäntiä eivätkä antaneet vierailijoille mitään kotiin viemisiä edes syntymäpäivän kunniaksi.

Ihan ensiksi pitää mainita, että kun menee ulkolajia seuraamaan, niin pitäisi osata pukeutua sään edellyttämällä tavalla. Mutta aina se ei vain onnistu ja silloin tyhmästä päästä kärsii koko keho. Kylmästä kelistä huolimatta ensimmäinen pesismatsi livenä oli positiivinen kokemus. Penkkisporttaajalta lähtee iso peukku ottelun kuuluttajan suuntaan, sillä 16 vuoden tauon jälkeen lajin pariin palaavalle sääntöjen ja tilanteiden kertominen melko tarkastikin oli erittäin positiivista ja katselunautintoa nostattavaa. Muutamaan kertaan tosin tuntui että vierasjoukkueelle vinoilussa keikuttiin ehkä vähän siinä ja siinä reilun pelin rajoilla. Tosin koska en tunne lajin perinteitä ja normaaleja käytäntöjä, niin se saattoi kuulostaa vain minun kokemattomiin korviin rajamailla keikkumiselta.

Yleisöpalvelut olivat yleisömäärään (245) ja Kupittaan kentän tarjoamiin olosuhteisiin nähden ihan hyvät. Kisamakkara oli hyvin grillattu ja se maistui Juhannuksen grilliyliannostuksesta huolimatta erittäin hyvälle. Pelin jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Turun valmentaja (vai onko se pelinjohtaja) pohdiskeli että ei muista lainkaan mitä kolmen pisteen voiton jälkeen pitäisi kommentoida. Vierailijoiden Kokko sen sijaan kehui turkulaisten pelanneen kauden parasta peliään, joten ihan hyvän pelin taisin tutustumisreissulleni valita.


Leffa-arvostelu: Pelipäivä

Pelipäivä-dokumentti kertoi mielenkiintoisen tarinan pitkät perinteet omaavasta Kankaanpään Mailasta. KaMa oli mukana kesän 1998 sopupelijupakassa ja putosi kauden 2002 jälkeen Superpesiksestä. Takaisin pääsarjaan KaMa nousi pitkän odotuksen päätteeksi kaudelle 2011. Nousun ja kovien satsausten vuoksi KaMasta tehtiin ainakin median palstoilla kohujoukkue jo ennen kauden alkua. Se ei kuitenkaan tuntunut juuri kyläläisiä haitannen.

Dokumentti kertoi minua miellyttäneellä hyvin maanläheisellä ja vähän ehkä jopa maalaisromantiikkaa tihkuneella tavalla kankaanpääläisten valmistautumisesta pitkän odotuksen huipentaneeseen otteluun, eli Superpesiksen kauden 2011 avausotteluun. Vastustajaksi erityistä jännitystä aiheuttaneeseen otteluun saapui hallitseva Suomen mestari Vimpelin Veto. Dokumentin ja varmasti myös kankaanpääläisten pitkän odotuksen huipensi lopulta KaMan kotivoitto ViVestä. Pienelle kunnalle hyvin tärkeän tapahtuman valmistelusta kertovaa vietiin eteenpäin nostaen esiin seuran taustalla vaikuttavia ihmisiä, mikä oli erityisesti minun mieleen.

Dokumentti esitettiin Ylellä toukokuun alussa ja sen jälkeen se oli hetken nähtävissä Yle Areenalla, mutta enää se ei taida olla julkisesti nähtävillä. Jos joku tietää mistä kyseisen urheiludokumentin saa vielä katsottua, niin pistäkäähän tietoa tulemaan tuonne kommenttikenttään. Kankaanpään Mailan kotisivuiltakin löytyy vähän infoa tästä dokumentista.


Minä pidin sekä Superpesisottelusta paikanpäällä että pesisdokumentista kotisohvallani. Suosittelen molempia lämpimästi kaikille urheilun ystäville. Pesiksestä kertovan blogitekstin päätteeksi pitää välittää tätä kautta vielä osanotot koko pesisväelle ja erityisesti Hyvinkään suuntaan taannoisen järkyttävän tapahtuman johdosta.


2 kommenttia:

 1. Hämmästytti tuo havaintosi Turku-Pesiksen matsin 'kenttäkuuluttajan vastustajalle vinoilusta'. Mielestäni KeKi-matsissa ei ollut mitään vinoilua lähelläkään olevaa kommentointia, enkä moista ole vuosien varrella havainnut Turussa enkä missään muuallakaan pesismatseissa joita on tullut seurattua ympäri Suomea. (Tämä nimenomaan kuuluttajia koskien; yleisöhän on asia erikseen. Siis ne muut; en minä...) Joskus on jonkun huippupelaajan kohdalla mainittu vaikkapa sijoituksesta tilastokärjessä ja näin vihjattu että odotettavissa olisi huippusuorituksia ja täten ehkä luotu pelaajalle paineita - jotka toki kuuluvat urheilusuorituksiin muutenkin. Mutta silloin on kyllä oltu aika viattomalla meiningillä 'vinoilemassa'.. :)
  Mutta pesiksessähän tosiaan monesta muusta palloilulajista eroavasti lähes kaikki pelitapahtumat selostetaan kuuluttajan toimesta. Viimeksi kun futismatsissa kävin niin pelitapahtumista kommentoitiin muistaakseni vain erikoistilanteiden syntymiset ja maalien tekominuutit ja -tekijät. Parituntisen ottelutapahtuman aikana siinä on melkoinen ero kuulutusten määrässä.
  Hyvä kuuluttaja osaltaan luo hyvän matsin. Go Mika!

  VastaaPoista
 2. En muista niitä hetkiä jolloin mietin että keikutaanko nyt rajamailla vai ei. Joku kommenteista taisi liittyä vierailijoiden jokerilyöjien epäonnistumiseen, jota oli ilmeisesti tapahtunut edellisenä iltanakin. Ja toinen tilanne oli muistaakseni vierailijoiden keskimääräisen juoksumäärän tuplaantuminen, kun toinen juoksu syntyi. Mutta siis kaiken kaikkiaan minulla ei ole mitään valittamista kuuluttajasta, päinvastoin.

  Futis muuttanee tapojaan lajeista kaikkein hitaimmin, mutta minä olen Hemppa Hulvetin kanssa samaa mieltä, että jos peli päättyy 0-0 vähin erikoistilantein, niin matsi saattaa vaikuttaa enemmän kirkonmenoilta kuin viihteeltä. Ehkä sielläkin kannattaisi kokeilla musiikin soittamista ja hehkuttelua pelin ollessa käynnissä. Eihän sen synnyttämää fiilistä kokeilematta tiedä.

  VastaaPoista